Утврдена висината на минималната плата – од платата за април 2021

Утврдена висината на минималната плата – од платата за април 2021 Економско социјалниот совет (ЕСС) на денешната седница, со која претседаваше министерката за труд и социјална политика, ја утврди висината на минималната плата, во согласност со Законот за минимална плата, кој предвидува нејзино усогласување во март секоја година. Висината на минималната плата ќе се покачи […]

Објавена уредбата за економската мерка за приватен сектор во висина од 14.500 денари минимална плата

ДОНЕСЕНА Е УРЕДБАТА СО ЗАКОНСКА СИЛА ЗА МЕРКАТА – ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА ИСПЛАТА НА ПЛАТИТЕ ЗА АПРИЛ И МАЈ КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ ОД ПРИВАТНИОТ СЕКТОР   Владата ја донесе Уредбата со законска сила за финансиска поддршка на работодавачите од приватниот сектор погодени од здравствено-економската криза предизвикана од вирусот Covid-19, заради исплата на платите за месеците април […]

Минимална плата 14.500 денари од декември 2019 – Изгласан предлог законот за изменување и дополнување на законот за минимална плата

ПРЕДЛОГ ЗАКОН ЗА ИЗМЕНА И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ НА МИНИМАЛНА ПЛАТА Минимална плата од 14.500 денари од декември 2019 година Со  Законот за минимална плата во Република  Македонија („Службен весник на Република Македонија” бр. 11/12, 30/14, 180/14, 81/15, 129/15,  132/17 и 140/18 и  „Службен весник на Република Северна Македонија”  124/19),  се уредени висината на минималната […]

Известување на МТСП: Со последното усогласување априлската минимална нето плата расте на 12.507 денари

Според Известувањето на Министерството за труд и социјална политика .Минималната бруто плата се усогласува за 3,3% и ќе изнесува 17.943 денари, односно нето 12.507 денари