Владата на РСМ на 99-та седница ги донесе најновите мерки, протоколи препораки за заштита на здравјето на населението од КОВИД-19

Владата на РСМ на 99-та седница ги донесе најновите мерки, протоколи препораки за заштита на здравјето на населението од КОВИД-19 Владата на Република Северна Македонија на редовната 99-та седница ги донесе најновите мерки, протоколи препораки за заштита на здравјето на населението од КОВИД-19, кои започнуваат да важат од 18.08.2021 година, врз основа на препораките од […]

Развојна банка објави нов повик за безкаматна кредитна линија Ковид 4

Развојна банка објави нов повик за безкаматна кредитна линија Ковид 4   Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје на 07.07.2021 објави ЈАВЕН ПОВИК бр.1 за поднесување на кредитно барање за директно кредитирање на микро, мали и средни претпријатија погодени од Ковид-19. I. ПРЕДМЕТ НА ЈАВНИОТ ПОВИК Предмет на овој јавен повик е поднесување на […]

Владата објави седум јавни повици за финансиска поддршка на угостителскиот и туристичкиот сектор како дел од Шестиот пакет економски мерки

Владата објави седум јавни повици за финансиска поддршка на угостителскиот и туристичкиот сектор како дел од Шестиот пакет економски мерки Владата објави седум јавни повици за финансиска поддршка за угостителскиот и туристичкиот сектор, како дел од Шестиот пакет економски мерки на Владата за поддршка на најпогодените сектори од КОВИД кризата. Јавните повици се однесуваат на […]

За 5 дена истекува рокот за јавниот повик за финансиска поддршка на угостителите регистрирани со шифри на приоритетна дејност: 56.10, 56.29, 56.30

Јавен Повик за финансиска поддршка на угостителите регистрирани со шифри на приоритетна дејност: 56.10, 56.29, 56.30 Институција која огласува:  Влада на Република Северна Македонија Рок на пријавување:  10.05.2021   Врз основа на Законот за извршување на Буџетот на Република Северна Македонија за 2021 година и 6 сет економски КОВИД-19 антикризни мерки во 2021, а Согласно […]

Соопштение на Влада: Од 28 април забраната за движење почнува од 21:00 часот

Влада: Од 28 април забраната за движење почнува од 21:00 часот, отворените делови на угостителските објекти ќе работат до 20:30 часот На денешната седница Владата ги прифати препораките на Комисијата за заразни болести и донесе измени и дополнувања на мерките за заштита и спречување на ширењето на КОВИД-19. Со овие измени и дополнувања од утре, […]

СООПШТЕНИЕ НА МТСП ЗА НЕРАБОТНИ ДЕНОВИ ЗА ПРЕТСТОЈНИОТ ВИКЕНД

СООПШТЕНИЕ НА МТСП ЗА НЕРАБОТНИ ДЕНОВИ ЗА ПРЕТСТОЈНИОТ ВИКЕНД Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ“ бр.21/98 и 18/07), 30 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден, е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед во Република Северна Македонија. 03 мај (понеделник), Велигден, вториот ден […]

УЈП ИЗВЕСТУВА: БAРАЊЕТО ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА ИСПЛАТА НА ФИНАНСИСКИ СРЕДСТВА НА ФИЗИЧКИ ЛИЦА КОИ ВРШАТ САМОСТОЈНА ДЕЈНОСТ Е ПОСТАВЕНО НА СИСТЕМОТ Е-ПДД

БAРАЊЕТО ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА ИСПЛАТА НА ФИНАНСИСКИ СРЕДСТВА НА ФИЗИЧКИ ЛИЦА КОИ ВРШАТ САМОСТОЈНА ДЕЈНОСТ Е ПОСТАВЕНО НА СИСТЕМОТ Е-ПДД   Согласно Закон за финансиска поддршка на физички лица кои вршат самостојна дејност погодени од здравствено-економската криза предизвикана од вирусот covid-19, за месеците февруари и март 2021 година, физичките лица кои вршат самостојна дејност (трговец […]

БАРАЊАТА ЗА ФИНАНСКИСКА ПОДДРШКА ЗА ИСПЛАТА НА ПЛАТИ И НОВИОТ МПИН ОБЈАВЕНИ НА УЈП

УПРАВАТА ЗА ЈАВНИ ПРИХОДИ ГИ ПОСТАВИ НА E-TAX БАРАЊАТА ЗА ФИНАНСКИСКА ПОДДРШКА ЗА ИСПЛАТА НА ПЛАТИ ЗА МЕСЕЦИТЕ ФЕВРУАРИ И МАРТ КАКО И ГО ОБЈАВИ НОВИОТ МПИН   Врз основа на Закон за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено-економската криза предизвикана од вирусот COVID-19, заради исплата на платите за месеците февруари и март 2021 година („Службен […]

Презентиран шестиот пакет економски мерки од страна на Владата

Презентиран шестиот пакет економски мерки од страна на Владата На пресконференција одржана на 20/04/2020, вицепремиерот за економски прашања ги презентираше сите мерки од шестиот пакет: Мерка 1 На сите угостителски објекти ќе им бидат покриени 30% од приходите, износ кој ќе се пресметува како просек од просечниот месечен приход во 2019 и 2020 година, на […]

Изгласан Законот за финансиска поддршка за исплата на плати за месеците февруари и март 2021

ИГЛАСАН ЗАКОНОТ ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА НА РАБОТОДАВАЧИТЕ ПОГОДЕНИ ОД ЗДРАВСТВЕНО-ЕКОНОМСКАТА КРИЗА ПРЕДИЗВИКАНА ОД ВИРУСОТ COVID-19, ЗАРАДИ ИСПЛАТА НА ПЛАТИТЕ ЗА МЕСЕЦИТЕ ФЕВРУАРИ И МАРТ 2021 ГОДИНА На 18/04/2021 година, Собранието на РМ го донесе Законот за финансиска поддршка за исплата на плати за месеците февруари и март 2021 година. Со Законот, се уредуваат условите и […]